Videoconferința News.ro – ROINVEST – Ediția a III-a

Videoconferința News.ro – ROINVEST – Ediția a III-a

Eveniment hibrid tradiţional, a treia ediţie fiind organizată în contextul crizei economice şi războiului din Ucraina, care îşi propune să susţină investiţiile ca soluţie pentru înlăturarea efectelor crizei şi pentru dezvoltarea ţării.
În perioadele de criză sunt necesare investiţii mari în economie, iar statul dă semnalul. Guvernul trebuie să propună şi să implementeze investiţii care să deschidă oportunităţi de business şi să limiteze efectele economice şi sociale ale restricţiilor din ultima perioadă.
La fel companiile private ar trebui să investească în dezvoltare, dar şi în producţie pe care să o vândă, să vină cu idei noi de business şi să îşi onoreze toate comenzile şi datoriile.
Economia trebuie să meargă înainte, principalele obiective fiind încurajarea producţiei şi consumului.
La eveniment ne propunem să discutăm planurile de investiţii ale statului cu fonduri proprii şi cu fonduri europene, precum şi ale companiilor private pentru susţinerea dezvoltării afacerilor şi a economiei în general.

CONTEXT MACROECONOMIC
Produsul Intern Brut al României a înregistrat în 2021 o creştere de 5,9% faţă de 2020, potrivit INS.
Produsul Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) a fost în România la nivelul a 73% din media UE, mai mare decât în alte cinci state membre ale UE, potrivit statisticilor Eurostat pe anul 2021. România s-a situat aproape de Portugalia care a fost la 74% din media UE, Ungaria, 76%, şi Polonia, 77%. Potrivit Eurostat, PIB-ul per capita în România a fost mai mare decât în Letonia, 71% din media din UE, Croaţia – 70%, Slovacia – 68% , Grecia – 65% şi Bulgaria – 55%.
În bugetul de stat pentru anul 2022, Guvernul a estimat o creştere economică de 4,6%, un deficit de 5,84% din PIB şi o inflaţie medie anuală de 6,5%.
Banca Mondială a revizuit în scădere estimarea privind creşterea economiei României în 2022 la 1,9%, avertizând că riscurile de încetinire, legate de războiul din Ucraina şi evoluţia variantelor de Covid-19, sunt ridicate. Instituţia financiară prognonează că inflaţia din România va atinge în acest an un ritm de 9,8%, după 5,1% în 2021.
Potrivit INS, rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022 şi este de aşteptat să se menţină la cote ridicate până în vară, urmând să scadă uşor în a doua parte a anului.

CONTEXT INVESTIȚIONAL
Guvernul şi-a propus intensificarea investiţiilor publice în anul 2022, acestea fiind estimate să ajungă la 7,2% din PIB, în creştere de la aproximativ 5% în 2021. Executivul a aprobat un pachet de peste 17 miliarde de lei pentru sprijinirea populaţiei şi companiilor în criză, dar este vorba despre măsuri punctuale şi conjuncturale, susţinerea investiţiilor fiind un antidot la criză şi o soluţie de creştere a economiei pe termen lung.
Investiţiile publice sunt aşteptate să aibă un impact pozitiv asupra potenţialului de creştere al economiei, mai ales în condiţiile unei perspective economice afectate de incertitudini generate de tensiunile geopolitice, creşterea preţurilor produselor energetice, blocajele pe lanţurile de aprovizionare, înăsprirea condiţiilor financiare, etc.
Guvernul a prioritizat o serie de proiecte investiţionale, în funcţie de eficienţa economică a acestora. Cele mai mari investiţii rămase de finanţat ar urma să fie realizate în domeniile transporturi (87%, cu precădere pentru feroviar, metrou şi rutier) şi sănătate (cca 7%).
Companiile private şi-au revizuit strategiile de investiţii în funcţie de evoluţiile economice interne, dar şi de contextul internaţional, investiţiile fiind un pilon important de dezvoltare şi asigurând sustenabilitatea business-ului.

CONTEXT INVESTIȚIONAL EUROPEAN
În cadrul Politicii de Coeziune 2021-2027, România are alocate fonduri europene în valoare de 31,35 miliarde euro, iar prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă are un buget alocat de 29,2 miliarde euro pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Din cei 29,2 miliarde euro 17 miliarde reprezintă împrumuturi, pe care România va trebui să le returneze.
Implementarea PNRR presupune realizarea de reforme şi investiţii în domenii cheie ale economiei (infrastructură, educaţie, sănătate, agricultură, mediu şi energie), care vor spori considerabil potenţialul de creştere sustenabilă, sprijinind digitalizarea economiei şi tranziţia verde.
20% din fondurile alocate investiţiilor din transport, mediului de afaceri şi mobilităţii, regenerării urbane şi valorificării patrimoniului cultural din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă trebuie să fie cheltuite pentru includerea componentei digitale în proiectele respective.
Proiectele se vor derula până în anul 2026, iar Comisia Europeană şi Consiliul UE vor aproba de două ori pe an, pentru fiecare stat, decontarea sumelor cheltuite. Ultima cerere de plată va fi trimisă în august 2026.
În plus, odată cu apariţia Regulamentului UE 2088/2019, investiţiile ESG (investiţiile durabile) sunt în creştere exponenţială, pe măsură ce din ce în ce mai mulţi investitori şi emitenţi utilizează instrumente ESG şi date climatice pentru a-şi fundamenta luarea deciziilor de investiţii.

TEME DE DISCUȚII:

  • Programul guvernamental de investiţii în perioada crizei şi post-criză.
  • Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – obiective pentru 2021 şi principalele proiecte până în 2026. Implicarea mediului privat în proiectele din PNRR.
  • Investiţiile în infrastructura de transport – baza dezvoltării ţării.
  • Digitalizarea serviciilor publice româneşti. Investiţii în proiecte de digitalizare.
  • Fondurile de investiţii – soluţie pentru companii şi susţinerea economiei.
  • Implicarea diviziilor de investiţii ale băncilor în susţinerea companiilor şi proiectelor publice şi private.
  • Investiţiile străine. Ce ar trebui făcut pentru atragerea de noi investiţii străine şi dezvoltarea celor actuale în contextul geopolitic de acum?
  • Facilităţi economice şi fiscale pentru investiţii.
  • Este nevoie de o strategie guvernamentală de investiţii pe termen lung?

Evenimentul va fi LIVE on Profit NEWS TV, www.news.ro și pe pagina de Facebook News.ro

Data: 23 IUNIE 2022

Unde: LIVE pe Profit News TV,www.news.ro și pe pagina de Facebook News.ro

Moderatori: Cristian Dimitriu – Partener Plurivox

10.00-10.05 – Discurs de deschidere Cristian Dimitriu – Partener Plurivox

10.05-13.00 – Invitați

• Marcel Boloş, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

• Sebastian-Ioan Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării

• Ciprian Cătălin Hojda, Consilier de Stat, Guvernul României, Cancelaria Prim-Ministrului

• Mihai Călin Precup, Secretar de Stat, Ministerul Finanţelor Publice

• Mihaela Huncă, Expert Fonduri Europene şi Instrumente Financiare, UniCredit Bank

• Cristian Nacu, Senior Country Officer pentru România şi Republica Moldova, International Finance Corporation

• Daniel Anghel, Preşedinte, Grupul de Lucru pentru Investiţii, membru în Comitetul Director al Consiliului Investitorilor Străini (FIC)

• Horia Gustă, Preşedinte, Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România

• Ilie Dumitrescu, Director de Cabinet al Preşedintelui INS

• Felix Ardelean, Director General, Programe Europene de Transport, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii

• Laurian Lungu, Macroeconomist

• Valentin Boldeiu, Coordonator, Finanţare Fonduri Europene, UniCredit Bank

• Răzvan Szilagyi, Preşedinte şi CEO, Raiffeisen Asset Management

• Cristina Bojică, Membru, Board-ul Camerei Franceze de Comerţ şi Industrie, România (CCIFER

Partener Principal:

Parteneri:

Partener media: