Videoconferință News.ro – Imm-urile, oxigen pentru România

Imm-urile, oxigen pentru România

Cu mai puțin de 30 de IMM-uri la mia de locuitori, România a fost anul trecut pe ultimele locuri din Uniunea Europeană la indicatorul care arată nivelul de oxigen din economie.

IMM-urile sunt motorul economiei, dar în situații precum criza Covid-19, acestea sunt primele care suferă de lipsa consolidării afacerii, lipsa de capital financiar, structura afacerii, alocarea bugetului de criză, planul de urgență, comunicarea internă cu angajații sau extern – furnizori, clienți.

Aproape 61% dintre companiile private mici și mijlocii din România și-au redus activitatea în 2020, conform lucrării „Cartea albă a IMM-urilor din România 2020”.

80% dintre IMM-uri nu au o strategie financiară actualizată în contextul pandemiei, dinamic și având în vedere scenarii multiple și le lipsește fondul de rezervă pe care să se bazeze în lunile următoare. Implementarea strategiei de afaceri 2021 depinde pentru unele IMM-uri de subvențiile guvernamentale și de alte măsuri economice și fiscale.

Deși criza economică și de sănătate a afectat mai mult de jumătate din IMM-uri, există multe companii cu poftă de dezvoltare atât pe piața internă, cât și pe piața externă, precum și antreprenori dispuși să se reorienteze sau chiar să o ia de la capăt. Mulți antreprenori de succes sunt business angels, iar experiența lor, consultanții în afaceri și băncile pot fi utile celor care au și dezvoltă IMM-uri.

CONTEXT INTERNAȚIONAL:
Parlamentul European și Comisia Europeană revizuiesc strategia UE pentru IMM-uri, iau măsuri de susținere și alocă bani țărilor membre în acest scop.
PE reamintește, într-o rezoluție adoptată anul trecut, că lichiditatea trebuie pusă rapid la dispoziția IMM-urilor și că măsurile de recapitalizare pentru IMM-uri ar trebui, de asemenea, consolidate și îndeamnă statele membre și Comisia să abordeze problema plăților efectuate cu IMM-urile. întârziere, care continuă să creeze probleme semnificative de lichiditate pentru IMM-uri.

CONTEXTUL INTERN:
Măsuri privind start-up-urile și IMM-urile din programul de guvernare al noului executiv.
Continuarea programelor de sprijin Start-Up în măsura capacității tehnice și a alocărilor bugetare. Beneficiari estimate – 10.000 IMM-uri.
Dezvoltarea unui produs de garanție pentru tineret pentru toate schemele de finanțare a demarării afacerilor guvernamentale și europene (de exemplu, programe pentru studenți Innotech, națiune revizuită de pornire etc.). Criterii pentru acordarea schemei de garanție pentru tinerii care încep afaceri cu potențial de dezvoltare rapidă, cu accent pe tehnologie înaltă și inovație.
Crearea unui ghișeu unic pentru antreprenori cu toate oportunitățile de finanțare existente (naționale și europene – nu numai pentru cei din viitorul cadru financiar multianual, ci și pentru cei din generația următoare UE și pentru cei care au depus direct la Comisia Europeană), sistem de inteligență artificială / APR care permite identificarea ușoară a surselor posibile și în timp util de finanțare în funcție de situația particulară a fiecărui antreprenor.

TEME DE DISCUȚIE

  • Care sunt cele mai importante probleme ale IMM-urilor în criză: finanţarea, desfacerea, structura de business, lipsa unui plan de avarie, comunicarea internă cu angajaţii sau externă, concurenţa?
  • Cum se implică statul în susţinerea şi dezvoltarea IMM, ce surse de finanţare au la dispoziţie companiile de talie mică şi medie şi ce ajutoare pot primi de la stat? Programele de ajutor de stat pentru IMM-uri. Măsurile 1,2 şi 3 – evaluare. Ce alte programe vor fi lansate?
  • Reducerea birocraţiei şi accesul IMM-urilor la inovaţie şi digitalizare. Susţinerea afacerilor inovative. Soluţii de digitalizare pentru IMM-uri.
  • Ce lecţii pot fi învăţate de la antreprenorii care au dezvoltat o afacere de succes. Experienţa Business Angels.
  • Creditarea pentru IMM-uri: ce bănci sunt interesate sa le dea bani întreprinderilor mici şi mijlocii şi care sunt condiţiile de creditare?

Evenimentul transmis LIVE pe www.news.ro şi pagina de Facebook News.ro

Data: 26 Februarie 2021

Unde: LIVE pe www.news.ro şi pagina de Facebook News.ro

Moderatori: Cristian Dimitriu – Partener Plurivox

10.00-10.05 – Discurs de deschidere Cristian Dimitriu – Partener Plurivox

10.05-12.00 – Claudiu Năsui, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului

– Valentina Saygo, secretar de stat la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

– Florin Jianu, președinte, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR)

– Cristian Păun, președinte, consiliul de administrație al Fondului național de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii (FNGCIMM)

– Andrei Pitiș, fondator și CEO, Simple Capital

– Sorin Drăgulin, director de produse, segmente și management al valorii clienților în cadrul diviziei de vânzare cu amănuntul a UniCredit Bank

– Ionuț Țața, Fondator, Iceberg / Cluster for Innovation and Technology – Digital Innovation Hub

– Peter Barta, cofondator, The Long Run

– Mihaela Oțel, șef de finanțare produse, Business Banking, ING Bank România

Parteneri:

Parteneri media: