Videoconferinţa News.ro – FOCUS pe HR – HR în vreme de COVID

Videoconferinţa News.ro – FOCUS pe HR – HR în vreme de COVID

Piaţa muncii este într-o mişcare browniană din cauza pandemiei de COVID-19, care a schimbat complet lumea profesională aşa cum o ştiam, dar şi a turbulenţelor legate de situaţia economică.
În primul an de pandemie, programul de lucru uzual la locul de muncă a făcut loc telemuncii, un concept destul de nou pe piaţa din România la momentul respectiv, prevăzut în legislaţie şi care a câştigat masiv teren în noul context.
Putem remarca o eterogenitate a impactului COVID pe piaţa muncii, în condiţiile în care nu toate profesiile au fost afectate în aceeaşi măsură. Au fost sectoare care după lockdown şi-au reluat activitatea ca înainte, în timp ce altele s-au pretat mai bine la „work from home” sau la o reluare parţială a activităţii.
De asemenea, în funcţie de evoluţia contextului sanitar, s-a constatat şi o alternanţă între perioadele petrecute la birou şi cele de acasă, situaţia fiind diferită de la industrie la industrie.
În primele luni ale anului 2020, rata şomajului a început să crească, odată cu impunerea primelor restricţii şi a ajuns la 5,4%, înregistrând o creştere de aproape un sfert faţă de începutul anului. În 2021 a început să scadă uşor, menţinându-se în jurul a 5%, potrivit datelor INS. Îngrijorător este însă numărul mare al tinerilor şomeri.
Autorităţile au luat diverse măsuri de sprijinire a companiilor şi angajaţilor afectaţi de pandemie, de la ajutoare pentru angajatori până la plata parţială a salariilor, însă au existat sincope în implementarea acestora, unele fiind întârziate sau chiar exceptând categorii profesionale neluate iniţial în calcul.
Acum, la aproape doi ani de la declanşarea pandemiei, site-urile de recrutare susţin că piaţa muncii ar da semne de revenire, însă se caută angajaţi pentru anumite job-uri.
Cu toate acestea, pandemia nu s-a terminat, iar evoluţia economiei şi a pieţei muncii sunt imprevizibile, angajatorii şi angajaţii căutând în continuare soluţii pentru schimbarea de paradigmă. În plus, piaţa muncii ar putea fi afectată de criza energetică care ar putea duce la creşterea cheltuielilor angajatorilor şi indirect la micşorarea fondurilor pentru forţa de muncă.
Sloganul „nimic nu va mai fi cum a fost” se dovedeşte foarte adevărat, o provocare majoră fiind digitalizarea, accelerată de restricţii, care are efecte majore şi asupra pieţei muncii.

TEME DE DISCUȚII:

  • Overview pe piaţa muncii. Tendinţe pentru 2022.
  • Programe guvernamentale pentru piaţa muncii – măsuri pe termen scurt, proiecte de reglementare pe termen lung. Implementarea măsurilor autorităţilor – dificultăţi şi soluţii legislative şi practice.
  • Politici de HR în vreme de COVID: Cum s-a produs transformarea organizaţională? Ce s-a schimbat în recrutare? Ce meserii şi competenţe se caută? Cum menţinem/creştem engagement-ul, motivaţia? Retenţia angajaţilor.
  • Care sunt beneficiile şi dezavantajele telemuncii? Cum se răsfrânge asupra companiilor, asupra productivităţii? Dar asupra vieţii personale şi profesionale a angajaţilor?
  • Digitalizarea, aliatul numărul 1 în pandemie sau un inamic neînţeles? Utilizarea instrumentelor digitale în domeniul resurselor umane.

Evenimentul va fi LIVE on Profit News TV, www.news.ro și pe pagina de Facebook News.ro

Data: 16 Decembrie 2021

Unde: LIVE pe Profit News TV, www.news.ro și pe pagina de Facebook News.ro

Moderatori: Cristian Dimitriu – Partener Plurivox

10.00-10.05 – Discurs de deschidere Cristian Dimitriu – Partener Plurivox

10.05-10.15 – Discurs introductiv • Marius Budăi – Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale

10.15-12.00 – Dezbatere

• Vladimir Alexandrescu – Purtător de Cuvânt, Institutul Naţional de Statistică (INS)

• Simona Popovici – General Manager Human Resources & Health, Safety and Environment, Renault Group România

• Lucia Brădean Iliescu – Country HR Manager, Continental România

• Mihai Zânt – Executive Coach, Trainer şi Partener Co-fondator, HUMANISTIC şi Career Shift.ro

• Luminiţa Florea – People & Culture Director, Philip Morris România

• Elena Anghel – Chief Human Resources Officer, FAN Courier

• Andrei Frunză – CEO, BestJobs

• Laura Ştefan – Managing Director, Accace România

• Milena Nedelcu – Director Comunicare, SensoDays.ro

Parteneri:

Partener media: