Videoconferința News.ro – Agriculture reloaded

Videoconferința News.ro – Agriculture reloaded

Agricultura României a fost, în ultimii ani, un motor de creştere economică, însă stadiul de dezvoltare generală şi business-ul în domeniu nu sunt încă la nivelul celor din statele dezvoltate. Anii trecuţi s-au înregistrat producţii record la diverse culturi, pe fondul unor condiţii meteo bune şi s-au evidenţiat multe iniţiative private dezvoltate cu entuziasm de agricultori. Valorificarea produselor agricole se bazează în general pe materii prime atât intern, cât şi la export şi nu pe produse finite care să adauge plusvaloare celor din domeniu, agriculturii în general şi economiei României.

Evenimentul îşi propune să ofere noi soluţii pentru creşterea business-ului agricol, de la organizarea muncii şi lanţului de prelucrare şi valorificare a produselor până la noile tehnologii în agricultură şi soluţii de finanţare şi dezvoltare. Business-ul agricol trebuie în unele cazuri regândit, precum şi dezvoltat şi de aceea propunem: Agriculture Reloaded.

La eveniment vom discuta şi măsurile luate de companii în actuala criză generată de epidemia de coronavirus pentru susţinerea produselor româneşti, dar şi cele care se pot lua în acest sens la nivel strategic naţional prin programe guvernamentale.

În ultimii ani, agricultura a înregistrat rezultate din ce în ce mai bune, recordurile fiind în 2018.

Agricultura reprezintă 4,1% din PIB-ul României. În 2019, România a produs 29,5 milioane de tone de cereale, în scădere cu 6,5% faţă de nivelul record de 31,6 milioane de tone din 2018.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la producţia de porumb şi la producţia şi suprafaţa cultivată de floarea soarelui. La grâu, România s-a situat pe locul patru, după suprafaţa cultivată, la fel şi la cartofi.

Balanţa comercială agricolă este debalansată de zootehnie, deoarece autoconsumul este satisfăcut numai în proporţie de 26-27% din producţia internă. Anul trecut, România a avut un efectiv de 3,9 milioane de capete de porcine, însă o bună parte din purceii îngrăşaţi în România vin din import. Zootehnia are nevoie de investiţii.

Anul 2020 a fost marcat mai întâi de secetă şi apoi de inundaţii, în plus declanşân-du-se şi criza provocată de coronavirus. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, aproximativ 1,6 milioane de hectare au fost afectate de secetă.

TEME DE DISCUȚIE

  • Situaţia agriculturii din România – Cum va fi bilanţul anului agricol 2020,comparativ cu anii trecuţi? – Status şi prognoză. Cum a fost afectată de secetă?
  • Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020. Care este stadiul realizării? Programele pe care Ministerul Agriculturii le are în completarea PNDR.
  • Planul Naţional Strategic (PNS) pentru perioada 2021-2027. Cum vom finanţa şi sprijini agricultura şi industria alimentară din România în perioada 2021 – 2027?
  • Susţinerea fermei de familie – pilonul de bază al satului românesc. Măsurile pe care le putem lua pentru a ajuta fermierii români.
  • Reducerea birocraţiei şi decizii pentru facilitarea plăţilor directe. Alte soluţii de sprijin pentru fermieri.

  • Seceta – un fenomen care afectează tot mai mult agricultura românească, dar şi fenomenele meteo extreme.
  • Importanţa asigurărilor pentru fermieri.
  • Investiţii în infrastructura de irigaţii, de desecare şi drenaj, precum şi în cea de prevenire a eroziunii solului.
  • Lanţul de producţie agro-industrială a cerealelor – fermierii şi noile tehnologii – soluţii inteligente pentru agricultură.
  • Importul şi exportul de produse agricole şi animale – Cum echilibrăm balanţa comercială? Investiţiile în zootehnie – prioritate pentru agricultura românească – circa 60% din PNS.

Evenimentul va fi LIVE on Profit.ro TV, www.news.ro și pe pagina de Facebook News.ro

Data: 6 Octombrie 2020

Unde: LIVE pe Profit.ro TV,www.news.ro și pe pagina de Facebook News.ro

Moderatori: Cristian Dimitriu – Partener Plurivox

10.00-10.05 – Discurs de deschidere Cristian Dimitriu – Partener Plurivox

10.05-12.00 – Invitați

• Adrian Oros – Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

• Paul Eduard Kmen – Director General Adjunct, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)

• Claudiu Coadă – Director General Adjunct, Active fizice şi plăţi directe, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR)

• Călin Matei – Director General Adjunct, Groupama Asigurări

• Nicolae Sitaru – Preşedinte, Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR)

• Nicolae Vasile – Preşedinte, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR)

• Ionel Arion – Preşedinte, PRO AGRO

• Viorel Marin – Preşedinte, Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB)

Parteneri:

Parteneri media: