Eveniment Profit Health.forum – Capacitatea sistemului medical de redresare și reziliență post Covid. Ce lecții am învățat în pandemie? Ediția a X-a

  CONTEXT

 • După criza cauzată de pandemie, sistemul sanitar are nevoie de măsuri rapide pentru redresare. Redresare și, mai ales, repoziționare în ierarhia priorităților naționale.
 • Europa vorbește, deja, de pregătirea pentru un răspuns prompt și eficient la alte posibile noi provocări de sănătate, dar și de resonsabilitatea majoră privind protejarea sănătății. Este un exercițiu de voință politică unanimă care vizează, printre altele, alocarea unor resurse care să acopere nevoile sistemului, dar și de administrarea și gestionarea eficientă a fondurilor.
 • CE FACE ROMÂNIA ÎN ACEST SENS?
  Care sunt vulnerabilitățile sistemului sanitar? Care sunt propunerile pentru ca sistemul medical să se redreseze cât mai repede, să fie diminuat deficitul major de personal, iar accesul pacienților la servicii medicale de calitate și la tratamente inovative să nu mai fie îngrădit? Ce soluții imediate au autoritățile, pentru ca spitalele să devină instituții de sănătate sigure, iar cadrele medico-sanitare și cercetătorii români să primească recunoașterea pe care o merită? Recent, a fost lansat Planul Național pentru Combaterea Cancerului, document important pentru îmbunătățirea vieții pacientului oncologic, care a fost vitregit în perioada pandemiei. Așteptăm punerea planului în aplicare. Pentru o reformă reală, este nevoie de voință politică, de solidaritate și, mai ales, de respect pentru munca celor care duc greul acestui sistem sanitar. Conferința Profit Health.forum își propune să dezbată aceste subiecte și, astfel să afle care sunt planurile autorităților pentru viitorul sănătății și, totodată, cum văd managerii, medicii și pacienții, asociațiile profesionale acest viitor. Constituția României spune ,,Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat”. Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și a sănătății publice.

  TEME DE DISCUŢIE:

  PANEL 1 – Ce lecții ne-a dat COVID19? Recunoașterea problemelor, soluții pentru rezolvarea lor, planuri realiste pentru viitor

  • Criza sanitară, economică și socială provocată de COVID-19 a zdruncinat puternic sistemul sanitar românesc și așa măcinat de neajunsuri. Acum autoritățile au obligația crucială, de a gândi la o mai bună pregătire și răspuns la viitoarele posibile amenințări pentru sănătate.
  • Sunt necesare decizii ferme, relații bine consolidate între responsabilii cu sănătatea națională și locală, implicarea eficientă a tuturor structurilor din sănătate. Și, poate, nu în ultimul rând, o declarație comună care să rezume poziția autorităților cu privire la identificarea și asumarea neajunsurilor, chiar și a greșelilor din acești doi ani, găsirea soluțiilor pentru remediarea problemelor și, mai ales, planuri realiste pentru viitor.

  PANEL 2 – Lecțiile COVID 19: Vulnerabilitățile sistemului: Lipsa de personal. Situația din spitale. Nevoia de noi tratamente. Importanța comunicării corespunzătoare și a prevenției.

  • Prima și cea mai gravă problemă a sistemului este lipsa majoră de personal. În pofida repetatelor semnale trase, ani în șir, de organizațiile profesionale și de pacienți, legat de acest deficit major de personal, autoritățile au găsit soluții pentru rezolvarea, parțială a problemei, atunci când le-a ajuns cuțitul la os, în pandemie. Personalul adus ca să acopere golurile din anumite specialități trebuie păstrat. Mai mult, trebuie aduse forțe în plus pentru echilibrarea întregului sistem. Politica de personal trebuie să devină preocuparea majoră a autorităților.
  • Alte probleme: starea spitalelor și lipsa tratamentelor și a centrelor de recuperare.
  • Care ar fi soluțiile pentru ameliorarea efectelor crizei create de pandemie?
  • De ce avem nevoie de un Pact al Inovației în Sănătate?

  Eveniment LIVE pe Profit News TV, www.profit.ro și pe pagina de Facebook Profit.ro

Data: 31 Martie 2022

Unde: Eveniment LIVE pe Profit News TV, www.profit.ro și pe pagina de Facebook Profit.ro

Moderator: Elvira Gheorghiță

09.30-09.35 – Cuvânt de deschidere PROFIT.RO – Elvira Gheorghiță

09.35-09.45 – Discurs Conf. Dr. Diana Loreta Păun – Consilier Prezidenţial, Administraţia Prezidenţială

09.45-11.30Panel I – Ce lecții ne-a dat COVID-19? Recunoașterea problemelor, soluții pentru rezolvarea lor, planuri realiste pentru viitor

Prof. Dr. Alexandru Rafila – Ministrul Sănătății

Dr. Nelu Tătaru – Președinte, Comisia de Sănătate și Familie, Camera Deputaților

Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel – Președinte, Comisia pentru Sănătate, Senatul României

Conf. Dr. Adela Cojan – Președinte interimar, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS)

Dr. Sorin Ungureanu – Director General Adjunct, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS)

Alina Culcea – Președinte, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM)

Radu Gănescu – Președinte, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC)

Dr. Farm. Pr. Felicia Ciulu-Costinescu – Director General, Direcția Generală de Inspecție Farmaceutică, Coordonator Departament Evaluare Tehnologii Medicale, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR)

11.00-12.00Panel II – Lecțiile COVID-19: Vulnerabilitățile sistemului: Lipsa de personal. Situația din spitale. Nevoia de noi tratamente. Importanța comunicării corespunzătoare și a prevenției.

Dr. Andrei Baciu – Secretar de Stat, Ministerul Sănătății

Conf. Univ. Dr. Carmen Orban – Director General, Grupul Monza

Prof. Dr. Anca Coliță – Manager, Institutul Clinic Fundeni

Conf. Dr. Simin Aysel Florescu – Manager, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș

Conf. Dr. Emilian Popovici – Vicepreședinte, Societatea Română de Epidemiologie

Manuela Guia – Managing Partner, Guia Naghi și Partenerii

Dr. Cristina Berteanu – Director Medical, NEOLIFE