Eveniment News.ro – Energy road – Energie la tine acasă – Ediţia a VI-a

Eveniment News.ro – Energy Road – Energie la tine acasă – Ediţia a VI-a

Eveniment tradiţional al News.ro, aflat la a şasea ediţie, organizat în contextul politicii energetice europene şi al efectelor războiului din Ucraina, care îşi propune să urmărească drumul energiei de la producător la tine acasă, cu jaloanele ţinând de deciziile autorităţilor şi ale companiilor care activează pe piaţă, scopul fiind înţelegerea mai bună a domeniului şi conturarea unor soluţii de viitor.
Vrem să vorbim despre cum România ar putea deveni un hub regional în domeniul energiei, despre asigurarea independenţei energetice (fixată ca obiectiv naţional în CSAT în 1 martie 2022) şi trecerea la statutul de exportator, despre mărirea capacităţilor de producţie, precum şi modificarea mixului energetic, cu accent pe energia curată.

OBIECTIVE STRATEGICE:

 • În şedinţa CSAT din 1 martie 2022, la care s-au analizat măsurile care trebuie luate ca urmare a războiului din Ucraina, a fost fixat ca principal obiectiv strategic realizarea independenţei energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile şi nucleare civile;
 • O nouă politică energetică naţională este necesară în contextul european recent. Aceasta trebuie să aibă în vedere nu numai structura de producere a energiei, eficienţa energetică şi siguranţa energetică, ci şi stocarea energiei şi schimbarea paradigmei consumului;
 • În plus trebuie luate măsuri în vederea asigurării securităţii energetice în contextul liniilor programatice ale UE ce vizează decarbonarea şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;
 • Un obiectiv important este promovarea de investiţii în domeniul energetic în special în domeniul energiilor curate vizând finalizarea reactoarelor 3 şi 4 Cernavodă, retehnologizarea unităţii 1 şi introducerea unor tehnologii nucleare avansate (SMR) în contextul parteneriatului interguvernamental România-SUA;
 • Capacităţile de producţie a energiei trebuie mărite şi adaptate la noile tendinţe europene în materie, în sensul transformării acestora de pe combustibil fosil solid (cărbune) pe combustibil fosil lichid (gaz natural), ca resursă de tranziţie către o economie verde, în conformitate cu Pactul Ecologic European;
 • Mai trebuie realizate investiţii în extinderea reţelei de transport a energiei electrice pentru a creşte capacitatea de interconectare cu statele vecine şi a putea prelua capacitatea suplimentară de producţie de energie electrică din surse noi sau regenerabile;
 • În domeniul gazelor naturale trebuie realizate investiţii în extinderea reţelei de transport şi distribuţie, cu accent pe implementarea de reţele inteligente de transport şi distribuţie şi valorificarea de noi surse interne şi externe de gaze naturale;

CONTEXT:
În 7 octombrie 2022 a fost publicat un Proiect al Strategiei Energetice a României 2022-2030, cu perspectiva anului 2050, după mulţi ani de dezbateri sterile privind actualizarea strategiei energetice. S-a discutat atunci despre adoptarea strategiei prin Hotărâre de Guvern sau de aprobare prin lege în Parlament şi chiar despre un pact politic în energie până în 2026, dar nu a fost aprobată.

Acum se discută iar despre o nouă actualizare a Strategiei energetice naţionale, care să ţină cont de noile evoluţii interne şi internaţionale şi de revizuirea şi aprobarea Planului Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice.

Domeniul energetic este complex, cu companii puternice, atât de stat, cât şi private, ceea ce a complicat elaborarea unei viziuni pe termen lung. Companiile din domeniu au făcut investiţii, dar se dezvoltă după propriile strategii şi de multe ori sunt afectate de schimbările politice şi legislative, dar şi de crize, cu decizii administrative care au afectat piaţa.

În plus, deciziile luate la nivelul Uniunii Europene (Green Deal) ridică noi provocări României în obiectivul de a-şi asigura securitatea energetică, plătind astfel preţul întârzierii reformelor şi investiţiilor.

De aceea, drumul energiei trebuie reanalizat în concordanţă cu noua conjunctură internă şi internaţională, iar evenimentul de faţă îşi propune actualizarea informaţiilor, stimularea dezbaterilor şi aducerea energiei la tine acasă în primul rând din punct de vedere informativ.

TEME DE DISCUȚIE

 • Strategia energetică a României 2022-2030, cu perspectiva anului 2050. Când va fi actualizată şi supusă aprobării? Revizuirea şi aprobarea Planului Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice.
 • Mărirea capacităţii de producere, transport şi stocare a energiei. Care sunt planurile statului şi ale companiilor? Investiţii.
 • Rolul gazelor naturale de la Marea Neagră în asigurarea securităţii energetice a României. Proiecte în domeniul gazelor naturale.
 • Liberalizare vs. Reglementare – Cum va fi piaţa după ieşirea din modelul reglementat? Decontarea datoriilor către furnizori.
 • Energia nucleară inclusă în tranziţia verde – Importanţa industriei nucleare în atingerea obiectivelor Net Zero.
 • Energia regenerabilă (eoliană, solară, alternative la sursele convenţionale). Câtă energie verde vom avea în 2026? Ce probleme trebuie depăşite?
 • Viitorul energiei: noi tehnologii. Digitalizarea în sectorul energetic. Ce investiţii sunt necesare?

Evenimentul transmis LIVE pe Profit News TV, pe www.news.ro şi pe pagina de Facebook News.ro

Data: 20 Mai 2024

Unde: LIVE pe Profit News TV, pe www.news.ro şi pe pagina de Facebook News.ro

Moderatori: Cristian Dimitriu, Partener Plurivox şi Moise Guran, jurnalist economic

09:00-09:30 – Înregistrare participanţi & Welcome coffee

09:35-09:35 – Discurs de deschidere – Cristian Dimitriu – Partener Plurivox

09:35-09:45 – Discurs de deschidere – Sebastian Burduja – Ministrul Energiei

09:45-11:15 – Panel I

Pavel Casian Niţulescu – Secretar de Stat, Ministerul Energiei

Karoly Borbely – CEO, Hidroelectrica

Răzvan Popescu – CEO, Romgaz

Cristian Secoşan – Director General, Delgaz Grid

Daniel Apostol – Director General, Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG)

Silvia Vlăsceanu – Director Executiv, Asociaţia Producătorilor de Energie Electrică (HENRO)

Dumitru Chisăliţă – Preşedinte, Asociaţia Energia Inteligentă (AEI)

11:15-11:30 – Coffee break

11:30-13:00 – Panel II

George Niculescu – Preşedinte, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)

Laurenţiu Urluescu – Preşedinte, Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER)

Radu Dudău – Director Executiv, Energy Policy Group

Liviu Gavrilă – Vicepreşedinte, Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA)

Raluca Covrig – Director Afaceri Publice & Comunicare, FPPG

Cristi Secrieru – Partener, AS & Partners

Andrei Manea – Director Executiv, Romanian Photovoltaic Industry Association (RPIA)

Dan Pîrşan – Preşedinte, Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE)

13:00-14:00 – Business Lunch

Parteneri:
Parteneri media: