Videoconferință Profit.ro – Noi provocări pentru piața imobiliară în contextul COVID-19

Noi provocări pentru piața imobiliară în contextul COVID-19

Piața imobiliară se confruntă cu o situație fără precedent în urma restricțiilor impuse pentru oprirea răspândirii virusului COVID-19. Primele sectoare imobiliare lovite de aceste restricții au fost birourile și retailul non-alimentar. Închiderea magazinelor neesențiale din centrele comerciale, ca parte a măsurilor implementate în starea de urgență, a condus la scăderea bruscă a vânzărilor, în special pentru retailerii care nu au avut servicii de vânzare online bine dezvoltate. Proprietarii mall-urilor din România pierd peste 48 de milioane de euro într-o singură lună de inactivitate, arată un calcul realizat de Profit.ro pe baza ultimelor rapoarte financiare anuale. În primul trimestru al acestui an, tranzacțiile de închiriere cu spații de birouri au scăzut cu 50% față de anul trecut, iar 20-25% dintre contractele semnate în această perioadă au provenit din reînnoiri, metodă prin care se pot stabili noi termeni contractuali. Operatorii spațiilor de la parterul clădirilor de birouri, în special restaurantele, au cerut proprietarilor amânarea plății chiriei sau reducerea acesteia pentru o anumită perioadă. Primele efecte ale epidemiei de Coronavirus asupra pieței de locuințe se simt în scăderea bruscă a vizionărilor. Concomitent, numărul de tranzacții s-a redus drastic. Sunt șantiere foarte mari care au fost închise, ca măsură de prevenție, pentru că riscul de răspândire al virusului era destul de mare, dar sunt și dezvoltatori care au închis șantierele plecând de la ideea că vor putea renegocia contractele cu constructorii după starea de urgență. În acest context, unii dintre muncitorii veniți din Asia au fost trimiși acasă de pe șantierele care și-au oprit activitatea. Volumul total de tranzacții cu proprietăți comerciale din acest an este așteptat să fie cu aproximativ 50% mai mic decât cel anticipat inițial și doar în 2021 să asistăm la o revenire a pragului de peste 1 miliard de euro.

TEME DE DISCUȚIE

  • Amânarea plății chiriei în sumă maximă de 10.000 de lei, pentru fiecare locație. Facilitatea se va aplica pe perioada stării de urgență și încă o lună pentru firmele afectate de pandemia de Covid-19, iar chiria va fi decontată de organul fiscal proprietarului.
  • Măsuri necesare pentru redeschiderea centrelor comerciale de tip mall.
  • Programe de economie de costuri în centrele comerciale, pentru a contracara scăderea veniturilor din chirii cauzate de închiderea magazinelor.
  • Scăderea ritmului vânzărilor de locuințe, pe termen scurt, și evoluția prețurilor la apartamente.
  • Nevoia retailerilor de a avea o prezență puternică online, cu o platformă de vânzări, marketing și livrare echipată pentru acest model, precum și o strategie online clar definită.
  • Amânarea proiectelor imobiliare care trebuiau începute în a doua jumătate a acestui an și din cauza limitărilor din lanțul de distribuție al materialelor de construcții.
  • Spațiile rămase goale, ca urmare a muncii de acasă, ar putea fi ocupate de posturi de lucru mai mari dedicate fiecărui angajat, pentru a respecta regulile de distanțare socială.
  • Creșterea ponderii reînnoirilor de contracte în volumul de tranzacții de închiriere cu spații de birouri, în detrimentul preînchirierilor și al contractelor nou semnate.

Data: 28 Mai 2020

Unde: Transmisiune directă pe platformele Profit.ro TV, www.profit.ro și facebook.com/profit.ro

Moderatori: Oana Osman – Redactor-Șef Profit.ro

Alexandru Urzică – Editor Profit.ro

10.00-10.05 – Cuvânt de deschidere PROFIT.RO – Oana Osman – Redactor-Șef

10.05-12.00 – Tatian Diaconu – CEO, CEETRUS România

– Lori Collin – Director, Lion’s Head România

Parteneri:

Parteneri media: